piątek, 5 lutego 2016

Jak kawa wpływa na Twoje zdrowie?

kawa a zdrowie
Ostatnio kawa zyskała złą sławę. Oskarża się ją o negatywny wpływ na serce i układ krążenia, o podnoszenie ciśnienia, wypłukiwanie magnezu z organizmu i jeszcze kilka innych zbrodni. Część z nich została potwierdzona naukowo, ale... nie wszystkie. Na szczęście, szczególnie dla mnie, okazuje się, że regularne picie kawy ma też bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie.

Dla sportowców i dbających o linię

  • Kawa przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczu. Dzieje się tak, ponieważ kofeina przyspiesza rozkład magazynowanych tłuszczów, tzw. lipolizę, oraz zwiększa wydzielanie kwasu żołądkowego.
  • Kawa wypita przed treningiem podnosi wydolność nawet o 8%.

Dla uczących się i pracujących umysłowo

  • Kofeina przedłuża zdolność koncentracji uwagi, przyspiesza tok myśli oraz opóźnia uczucie zmęczenia. To dlatego, że blokuje receptory adenozyny, substancji wpływającej na stan snu i czuwania.
  • Po wypiciu filiżanki czarnego napoju oddychamy głębiej i dotleniamy mózg, bo nasza przepona jest lepiej ukrwiona, tętno przyspieszone, a ciśnienie skurczowe i rozkurczowe serca podniesione.

Dla zdołowanych

  • Kawa zwiększa wydzielanie serotoniny i dopaminy, czyli hormonów szczęścia.

Dla chorujących

  • Kawa może ulżyć przy migrenie i bólach głowy, ponieważ powoduje skurcz naczyń krwionośnych w mózgu i zmniejsza ich napięcie.
  • Badania wykazały, że picie kawy może zmniejszyć ryzyko choroby niedokrwiennej serca, a to dzięki zawartym w niej przeciwutleniaczom.
  • Coraz więcej badań wykazuje, że substancje zawarte w kawie zapobiegają cukrzycy typu II.
  • Trwają badania nad ochronnym wpływem kawy przed wystąpieniem niektórych nowotworów. 
  • Bada się również ochronną funkcję przeciw marskości wątroby.

Dla babci i dziadka

  • Badania potwierdzają pozytywny wpływ kawy na funkcjonowanie procesów poznawczych w starszym wieku, dzięki obecności kofeiny i flawonoidów.
  • Przypuszcza się, że aromatyczna mała czarna może również chronić przed rozwojem choroby Parkinsona oraz udarem mózgu.

Dla smakoszy

  • Kawa sprawia, że nasz nos staje się bardziej czuły na zapachy. Zaleca się wąchanie kawy, kiedy testujemy perfumy w perfumerii, w przerwach między kolejnymi zapachami, aby zneutralizować zmysł powonienia.

Ile kofeiny można spożyć dziennie


Sporo tych korzyści, prawda? Jednak musimy pamiętać, że nawet najzdrowsze produkty spożywane w nadmiarze szkodzą. Jaka ilość kawy jest optymalna? Zaleca się, aby nie przekraczać dawki 300 mg kofeiny dziennie. Jedna aromatyczna filiżanka kawy parzonej to ok. 85 mg, a rozpuszczalnej ok. 60 mg. Kofeina obecna jest też w herbacie - filiżanka parzonej czarnej herbaty zawiera ok. 30 mg, w kakao - około 4 mg w filiżance, oraz napojach typu Coca-Cola - ilość substancji powinna być podana na opakowaniu. 
Kawa nie jest polecana osobom palącym, nadużywającym alkoholu, niedbającym o zbilansowaną dietę, miedzy innymi dlatego, że działa moczopędnie, a tym samym powoduje wypłukiwanie wartościowych minerałów z organizmu, których i tak brakuje im brakuje.

Przepis na kawę według kuchni pięciu przemian


Niedawno przeczytałam, że kawa gotowana jest łagodniejsza dla żołądka. Taka jest właśnie kawa przyrządzona według zasad kuchni pięciu przemian - lekka, pobudzająca, sycąca i, oczywiście, wypełniająca aromatem cały dom. 

Potrzebujemy (na dwie porcje):

  • świeżo mieloną kawę, 2 łyżki
  • łyżeczkę cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 4 goździki
  • kilka kropel cytryny
  • szczyptę soli

Wykonanie: 

Podstawą kuchni pięciu przemian jest dodawanie składników - reprezentujących 5 smaków - w odpowiedniej kolejności w przerwach około 1-2 minutowych. Oto sposób przygotowania:
  1. W garnuszku zagotowujemy 2,5 szklanki wody. [smak gorzki]
  2. Do wrzątku dodajemy cynamon i gotujemy ok. minutę [słodki]
  3. Dodajemy imbir, kardamon i goździki. Gotujemy ok. minutę. [ostry]
  4. Dodajemy szczyptę soli i gotujemy ok. minutę [słony]
  5. Dodajemy kilka kropli cytryny i gotujemy ok. minutę [kwaśny]
  6. Dodajemy 2 łyżki kawy i gotujemy około 5 minut.
  7. Opcjonalnie na koniec można osłodzić kawę łyżeczką miodu lub cukru trzcinowego.
Pij na zdrowie!


A jakie są wasze ulubione przepisy na kawę? Podzielcie się w komentarzu. Lubię próbować nowych smaków i sposobów. 

Pisząc ten post korzystałam z informacji zawartych na stronie The EuropeanFood Information Council oraz serwisie Motywator dietetyczny, który gorąco polecam. Znajdziecie tam wiele ciekawostek oraz wartościowej wiedzy na temat diety i aktywnego trybu życia.

fot. Craig Melville/ Pixabay

1 komentarz:

  1. Dzisiaj w Trójce padł komentarz, że nowe badania odnośnie kawy to pojawiają się średnio raz w tygodniu. Pewne jest natomiast, że można po niej bardziej rześko leniuchować :)

    A najlepsza kawa jest z automatu stojącego na strefie bezcłowej w Mikulovie, 20 koron. Serio.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że pozostawiliście tu coś po sobie :-)