poniedziałek, 23 maja 2016

Maj - czas na pokrzywę


Dlaczego maj to czas na pokrzywę? Bo wtedy najlepiej ją zrywać. Po co? Też kiedyś zadałam takie pytanie. Teraz wiem, że to zielsko, które całe życie uważałam  za okropny, parzący chwast, jest zapomnianym i niedocenianym lekarstwem.

Co takiego jest w pokrzywie i co z tego wynika 


Oto kilka faktów o pokrzywie:

  • jest źródłem magnezu, fosforu, wapnia, siarki, żelaza, potasu, jodu, krzemu i sodu
  • jest źródłem witamin A, K, B2 i C
  • zawiera związki aminowe, garbnikowe, kwas pantotenowy, kwasy organiczne (m.in. mrówkowy, glikolowy, glicerolowy), olejki eteryczne, sole mineralne, chlorofil, serotoninę, histaminę, acetylocholinę, karotenoidy, fitosterole, flawonoidy.
Wszystkie te składniki czynią z pokrzywy zioło lecznicze pomocne w wielu schorzeniach. Wspaniale oczyszcza organizm i ma właściwości moczopędne. Poprawia apetyt i stymuluje przemianę materii. Zalecana jest przy anemii i osłabieniu, gdyż ma działanie krwiotwórcze. Stosowana zewnętrznie leczy zapalenia skóry, błon śluzowych i mięśni. Więcej o jej dobroczynnych właściwościach przeczytacie na stronie Poradnik Zdrowie. Bardzo często tam zaglądam i polecam ten portal.

Jak i kiedy zbierać pokrzywy


Dobrze, już wiemy, że pokrzywę warto zbierać, ale jak to robić. Najlepiej w rękawiczkach ;-) Powinniśmy zbierać młode, dobrze wykształcone liście właśnie w maju, zanim roślina zacznie kwitnąć. Liście najlepiej zbierać osobno, lub ściąć łodygę, a listki oderwać później. Jeżeli odczekacie kilka godzin aż zwiędną , przestaną parzyć (choć niektóre są wyjątkowo długo "jadowite"). Następnie rozłóżcie je np. na papierze w przewiewnym, ale nie nasłonecznionym miejscu (możecie też przykryć suszone zioła przewiewną tkaniną dla ochrony przed światłem) i suszcie kilka dni. Dobrze wysuszone powinny być ciemnozielone i kruszyć się w palcach. Liście najlepiej przechowywać w ciemnym i suchym miejscu w papierowej torebce lub szczelnym plastikowym pojemniku. 

Jak zrobić herbatkę z pokrzywy


W internecie znajdziecie mnóstwo przepisów na dania z pokrzywy, np. zupę czy sałatkę. Chyba najprostszym sposobem na przyrządzenie jej jest po prostu zrobienie herbatki. Jest bardzo orzeźwiająca, więc polecam ją jako napój na lato. Jeżeli masz świeże liście, zalej je wrzątkiem i parz do 1 minuty. Liście suche trzeba parzyć trochę dłużej 2-3 minuty. Im dłużej tym bardziej są moczopędne. Zwykle wystarczą 4 listki lub łyżeczka skruszonego suszu na szklankę. Napar najlepiej pić zaraz po zaparzeniu, bo z czasem ciemnieje i nabiera nieprzyjemnego smaku. 

Możecie podzielić się ciekawym przepisem na danie z pokrzywy? Czekam na komentarze (możecie dodawać linki)

1 komentarz:

  1. ja od paru dni piję herbatę z pokrzywy z miodem smakuje całkiem całkiem :) Jednakże kupuję w sklepie zielarskim :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że pozostawiliście tu coś po sobie :-)